31 december 2010

Mooiste liedjes aller tijden 2010 (10-1)

10. Metallica – Welcome Home (Sanitarium) (1986)
Een groot liefhebber van metal ben ik nooit geweest, maar voor Ace Of Spades van Motörhead en de 10 beste nummers van Metallica maak ik graag een uitzondering. Net als het veel bekendere One begint het nummer zachtjes en eindigt het nummer in een eruptie, alleen is de eruptie in dit geval wat gekker en tegendraadser, niet zo raar want het nummer gaat over gek worden.

9. The Verve – Lucky Man (1997)
Over vrede vinden met jezelf, over jezelf willen, durven en kunnen zijn. En een stille trots voelen als dit wel eens lukt.

8. Throwing Muses – Green (1986)
Voor dit nummer heb ik eigenlijk geen woorden. Het meest concrete wat ik erover kan zeggen, is dat dit nummer het zusje is van de kleine jongen binnen in mezelf. Wat helaas geen omschrijving waarmee jij nu weet hoe het nummer klinkt. Dus luisteren maar, bijzonder is het nummer op z’n minst.

7. Radiohead – Lucky (1997)
Eén van de prijsnummers van een zeldzame prijsplaat, OK Computer. Over 250 jaar als de mensheid ten onder gegaan is aan z’n eigen vuil,  komen buitenaardse wezens de korte geschiedenis reconstrueren, kort in elk opzicht, met uitzondering van hun oorlogen, hun klaagzangen en hun napraten over voetbal op televisie.
Bbbrr, zullen ze denken. Bach, Beethoven, Beatles, Rolling Stones, Radiohead.

6. The Velvet Underground – Venus In Furs (1967)
Nummer dat laat horen hoe sadomasochisme klinkt, voelt en ervaren wordt.

5. Pavement – Grounded (1995)
Het snakken naar een refrein benadert soms het snakken naar een orgasme.

4. Green Day – Boulevard Of Broken Dreams (2004)
Het lijflied van de einzelgänger.

3. Belle & Sebastian – The Stars Of Track And Field (1996)
Belle & Sebastian is dromerig en associatief, een beetje ijl en luchtledig, enigszins ongrijpbaar en onaantastbaar. Maar Belle & Sebastian is vooral aandoenlijk, puur en bloedmooi. If You’re Feeling Sinister is hun mooiste en meest betoverende plaat, en dit nummer is een nummer zonder weerga.

2. Death Cab For Cutie – Transatlanticism (2003)
Over de verwijdering tussen geliefden, eindigend in een muzikale, op het strand uiteenspattende golf, flonkering, betovering, en een hartekreet op het moment dat de levens te lang langs elkaar geleefd hebben.

1. dEUS – Disappointed In The Sun (1996)
Mijn lijflied en mijn levenshouding, verpakt in een muzikale grabbelton van melodieën en dissonanten. Een pianoloop creëert een gaandeweg breder wordende stroom van klanken. Spanning bouwt op tot haast ondraaglijke proporties, tot snakkend naar bevrijding. En die komt gelukkig, in een climax waarin echt alle registers opengaan. Voor even mag en kan alles.
Dit is muziek. Dit is leven.
Laat nu de champagne maar knallen en laat 2011 beginnen.

2 opmerkingen:

Salty Letters zei

Proost!!

op het nieuwe jaar en dat het maar een enorm fijn, mooi,leuk,gezellig,inspirerend,mooifietsweererig,gezond,muzikaal, liefdevol,uitdagend,vrolijk en goed voor je mag worden.

Salty Letters zei

Ik ben toch zo benieuwd naar jouw Hollandsche top 3....

;)

Clicky

Clicky Web Analytics