16 januari 2011

Nederland is te druk

Destijds mocht Pim Fortuyn van het bestuur van Leefbaar Nederland niet zeggen dat Nederland te vol was. Dus maakte hij ervan dat Nederland te druk is. Dagen als deze bewijzen dat hij gelijk had.

Met dagen als deze bedoel ik dagen waarop half Nederland erop uittrekt om oma rond te rijden, of om ergens te wandelen of te fietsen. De eerste dag in de lente dat het zonnig en boven de 15 graden is, is zo’n dag. De eerste dag in mei dat het 20 graden is met weinig wind. En een onverwachts zonnige dag in de winter is ook zo’n dag, zeker als die komt nadat de sneeuw vele mensen meer dan een maand thuis gehouden heeft.

Ik ga regelmatig uit fietsen, ook wanneer anderen daar niet aan zouden moeten denken. Als het zwaarbewolkt is, als het koud is of als er een harde wind staat. Voordeel is dat het met dat soort weer rustig is, je kunt overal lekker je eigen tempo rijden. Nu was het zwaarbewolkt noch koud, integendeel, het was lekker zonnig, maar een harde wind stond er wel, dus het aantal mensen dat durfde te gaan fietsen, bleef beperkt. Maar wel zaten de binnenweggetjes vol met auto's die oma rondreden, en de fietspaden en kleine weggetjes zaten tjokvol met wandelaars. De voetpaden zijn erg drassig, zeker voor mensen die op hun gewone Schoenenreuzen de paden op, de lanen in gingen. En dat was vandaag iedereen. Met andere woorden, mensen liepen daar waar ik wilde fietsen.

Sommigen liepen netjes aan de kant en anderen gingen naar de kant als mijn bel klonk. Maar in één uur en drie kwartier fietsen turfde ik 12 keer moeten stoppen of inhouden voor mensen die midden op de weg liepen, 5 keer stoppen omdat rechts van de weg mensen liepen en links een omataxi aankwam, 2 keer een paar kilometer niet op volle snelheid kunnen rijden omdat ik achter een omataxi kwam te zitten die met een vaartje van 20 kilometer het binnenweggetje meende te moeten nemen, 1 keer inhouden voor een hond met een stok die niet luisterde naar baasje en bazin, en 1 keer vol op de rem omdat hond wel naar de kant ging, maar baasje en bazin liepen tijdens het roepen van het beest naar het midden van de weg. Oh ja ook nog 1 keer vol op de rem omdat een echtpaar zonder te kijken het fietspad overstak omdat ze aan de llinkerkant iets moois zagen waarvan ze een foto wilden nemen. En 3 keer inhouden voor kleine kinderen, maar dat is niet erg.

Als mensen ergens lopen, en allang vergeten of helemaal niet door hebben dat ze op een fietspad zijn, schrikken ze vaak als iemand iets doet waarvoor dat fietspad bedoeld is. Er was een mevrouw die midden op het fietspad liep en die zich wild schrok toen ik haar tegemoet kwam rijden aan de uiterste rechterkant, dus een aanrijding was echt niet aanstaande. Maar wel krijg je op zo’n moment zo’n blik van “Weer zo’n mongool die het waagt om op het fietspad te fietsen.”

Ik moet bekennen dat ik dacht aan de woorden van Pim Fortuyn, toen ik even stilstond op een mooi stukje weg, en zowaar kon ik 50 meter ver kijken zonder een wandelaar te zien. Overigens moet ik er wel bij zeggen, dat van al die mensen die mijn fietstochtje doorkruisten, er 0 mensen bij waren die op moslims leken. Allemaal zo autochtoon als wat, die mensen die me voor de wielen liepen.

En ik moet ook bekennen dat ik op dat moment dacht dat het helemaal niet zo’n gek idee zou zijn als er van die 16,6 miljoen Nederlanders er een stuk of 6,6 miljoen zouden emigreren of uitsterven. Ik vond het wel een beetje nare gedachte van mezelf, maar ook een niet geheel onbegrijpelijke.

Nee ik veracht de ecologisch achterlijk succesvolle soort “mens” niet, maar het is nou ook weer niet zo dat ik haar elk uur van de dag een warm hart toedraag.

10 opmerkingen:

Anders zei

lijkt Terschelling wel, met Oerol...
=)

ZU zei

Ach, Jack, ik begrijp je ergernis wel.

Toch, er komt iets in mij in opstand.

Bijna alle binnenwegen in Nederland zijn (ook) fietspaden. Fietsers kunnen ook terecht op fietspaden die verder ook bestemd zijn voor wandelaars. Nederland is een geweldig fietsland.

Het probleem zit hem in de fietsers (de gehelmde variëteit; ik noem ze vanaf hier ter onderscheid "fatsers"), die vinden dat ze veel harder moeten kunnen rijden dan waar normale fietsen voor bedoeld zijn.
Zelfs meer dan 20km/u.

Lof voor de "omataxi", die er rekening mee houdt dat van links, rechts, achter en voren fatsers kunnen komen, met een veel te hoge snelheid.

Zo'n bordje met "50" er op betekent niet dat je daar overal 50km/u mag rijden; het betekent dat je in elk geval niet harder mag. Meestal is bij zo'n "50" alles boven de 15 al gevaarlijk.

Fatsers menen dat hun bel bedoeld is om dertig meter voor impact mensen te dwingen met hun schoenenreuzen in de modder te springen. Want zij menen zo hard te mogen fatsen dat rustig even iets opzij gaan voor de wandelaar en de fietser geen optie meer is. En ze ergeren zich aan de omataxi die hun pret en noeste trainingsarbeid verstoort door niet gewoon op de autoweg te rijden.

Op een "dag als deze" zie je overal veel omataxies, wandelaars en fietsers.
En fatsers.

Zoals het hoort, houdt de omataxi rekening met de fietser, de wandelaar en met de andere omataxi.
En als het kan, met de fatser.

Zoals het hoort, houdt de wandelaar rekening met de omataxi, de fietser en de andere wandelaar. En als het kan, met de fatser.

Zoals het hoort, houdt de fietser rekening met de omataxi, de wandelaar en de met andere fietser.
En als het kan, met de fatser.

Zo heb ik het geleerd van juffrouw Janzing en Meester Mous:
Je hebt geen voorrang. Voorrang dient je in sommige omstandigheden verleend te worden.
Pas dan mag je voorrang nemen.

Dat geldt ook voor fatsers.

Nederland is een geweldig fietsland,
maar het is geen fatsland.

Hen®y zei

Ik wandel ook zoveel mogelijk op wandelpaden. Heb een hekel aan al die schreeuwende 'hard' fietsers die denken dat de weg voor hen is gemaakt! ;-)

jack of hearts zei

@ZU. Een hele verhandeling. Ik ben zowel fietser als fatser, want ik heb een gewone fiets, en ook een racefiets met zo'n helm. En daar kan ik lekker heel hard op, want inderdaad, daar heb ik op getraind :-) Helaas, echt fatsen kan in NL alleen 's avonds en zondagochtend. Op andere tijden is het inderdaad remmen, stilstaan, optrekken, remmen.

jack of hearts zei

@henry: die schreeuwers zijn idd heel erg irritant, schreeuwen doe je niet op de fiets.

jack of hearts zei

@anders: Oeral ben ik nog niet geweest, ik denk ook omdat het mij in de oren klinkt als lopen over hoofden.

Salty Letters zei

Jack: Het is oerOl en niet oeral ( dat ligt ergens anders ;) )

En emigreren? Ben ik best voor hahaha.
Hoewel het op mijn zandplaat toch echt niet overvol is....

Anoniem zei

Feest der herkenning, nou ja, feest?

venusvido zei

Dat was ik dus, die van dat feestje ;-)

giodio zei

Er zijn veel mensen die denken dat het heerlijk rustig is bij ons op de Veluwe. Kom er een keer op een zondagmiddag. Dan heb je er meer mensen dan bomen ; )

Clicky

Clicky Web Analytics